De meest bijzondere objecten uit de Krimpenerwaard die wij in onze collectie hebben, zijn onze topstukken! Zo hebben we een portret van Francina van Duijvendijk door Hendrik Chabot, een prachtige 19e-eeuwse arrenslede en schattige bokkenpootjes.
Het schilderij van de Rotterdamse schilder en beeldhouwer Hendrik Chabot (1884-1949) toont een portret van Francina van Duijvendijk, in 1926. Zij is geboren op 17 november 1923 in Lekkerkerk. Door het raam ziet je haar vader, directeur, op de dijk naar de Lekkerkerkse scheepswerf T. van Duijvendijk lopen.
De geschiedenis van de werf gaat terug tot in de 17e eeuw. In 1880 maakte de werf de overstap van houten naar ijzeren schepen. Dit was het begin van een periode waarin de werf Van Duijvendijk uitgroeide tot hét bedrijf van Lekkerkerk. Vanwege een samenloop van omstandigheden, zoals de verslechterde concurrentiepositie van de Nederlandse scheepsbouwsector, werd de werf in 1963 verkocht.
Als je langs Het Streekmuseum richting de Algerabrug loopt, kan je de overblijfselen van de monumentale werf nog bewonderen!
De steenplaats lag buitendijks in de gemeente Ouderkerk aan den IJssel. De heer L.F. Mijnlieff kocht de fabriek in 1885 en deze bleef in de familie tot 1938. In dit jaar werd de productie van de IJsselstenen definitief gestopt.
Het werk op de steenfabriek was zwaar en de werkdagen lang. De werknemers werkte van vijf uur ‘s morgens tot zes of zeven uur ‘s avonds. En dat zeven dagen in de week! In de maanden april t/m oktober moest het hele gezin meewerken op de plaats om rond te kunnen komen. ’s Winters hadden alleen de mannen werk, als het tenminste niet vroor.